lördag, januari 31, 2009

Ännu en teori om bra smak

Photobucket

Innan du läser detta inlägg måste du ha läst mitt föregående inlägg för att förstå allt. Det är bara att scrolla ner en bit om du missade det inledande resonemanget.

Jag ska nu lansera en ny teori för att försöka bekräfta att bra smak existerar. Som vi såg förut går det inte att hävda att den som har den mest allmängiltiga musiksmaken också har bäst smak. Väldigt få skulle hävda att den som bara lyssnar på de upprepande radiohitsen dagarna i ända, har bäst musiksmak. Alltså måste vi ha ett annorlunda utgångsläge om vi vill försöka verifiera existensen av bra smak. För enkelhetens skull fortsätter jag med musik som exempel.

Min teori är ganska enkel, ju mer intresserad man är av musik och ju mer tid man lägger ner på att raffinera och utveckla sin smak, desto bättre är den. Det låter ju inte så svårt, men vad innebär detta i realiteten? Låt mig först nämna två exempel på dålig smak enligt teorin.

Person A lyssnar bara på Bruce Springsteen. Varenda platta köps och konserterna inbokas. A är ett riktigt Springsteen-fan. Men A:s smak är inte särskilt bra, trots att Bruce anses vara ett tecken på helt okej musiksmak. Varför? Därför A inte är intresserad av att raffinera och utveckla sin smak. A nöjer sig med Bruce och vill inte upptäcka något nytt. A:s smak har stagnerat.

Person B lyssnar på radio dagarna i ända. B köper inga skivor, men kan ägna en stund åt att lyssna på artisterna från radion på Youtube eller via ett nedladdat album. B känner inte till särskilt mycket om musik utanför radiohitsen, och är inte heller speciellt intresserad av att ta del av musik från annat håll. B nöjer sig med det som spelas på radion. Visserligen spelas flera artister på radion, men B har precis samma outvecklade smak som A. Både B och A är inte intresserade av att bredda sin musiksmak och upptäcka nya genrer och artister. Att nöja sig med det man har är inte ett tecken på bra smak enligt vår modell.

Hur har man då bra smak? Det tänker jag gå igenom om två dagar.

1 kommentar:

  1. Tja!

    Har skrivit ett litet försök till svar på bloggen, men skulle gärna skriva några A4an till... En sak som kan vara värd att kolla upp eftersom du verkar vara fotointresserad är bildjournalistutbildningen som finns här (och bara här) i Sundsvall.

    Men mejla eller ring gärna! Kontaktuppgifterna hittar du på bloggen =)

    SvaraRadera