tisdag, januari 27, 2009

Att visa upp sitt liv för hela världen

Photobucket

Bloggar är en populär företeelse i dagens moderna Sverige. Istället för konto på Lunarstorm har ungdomar år 2009 en egen blogg. Där kan man få utlopp för tankar och funderingar. Man kan berätta för hela världen vad man gjort under dagen, vem man gillar och hatar för tillfället. Bloggen är en spegel av ens liv, med vissa censurerade punkter. Ingen är ju hur ärlig och öppen som helst, man visar inte gärna upp sina mindre smickrande sidor eller ogenomtänkta handlingar. Bloggen är ett titthål in i någon annans liv. Men alla visar bara det dem vill visa, om det så är positiva eller negativa saker.

Ibland läser man blogginlägg som enbart handlar om hur nedstämd bloggaren är. Att läsa sådana inlägg ger oftast inte läsaren så mycket, men fungerar däremot säkerligen bättre som terapi för bloggaren. Det är skönt för bloggaren att kunna skriva av sig ibland, och samtidigt låta alla veta hur förfärligt man har det. Det blir en form av terapi, som ibland kan utvecklas till dialog med läsarna. Man hoppas ju alltid att någon ska bemöda sig med att skriva en rad efter varje inlägg. Det är bland annat därför man har just en blogg, för att läsarna snabbt och smidigt ska kunna kommentera på det man skriver.

De allra flesta bloggar har en kommentarfunktion. Många inlägg syftar på att ge upphov till respons från läsarna. Man kanske skriver om sina politiska åsikter, något roligt som hände samma dag eller om vad man ska göra i sommar. Vad det än handlar om vinklar man ofta det åt läsarna, så att alla som läser inlägget förstår. Man skriver ju inte en blogg för att man själv ska läsa den, man skriver den för att åtminstone de närmaste vännerna ska läsa den. Förståelse är kärnan i all kommunikation, därmed skriver inte bara ner sina abstrakta tankar i varje inlägg, utan man gör dem begripliga för vem som helst. Ofta vinklar man också inlägget för att få kommentarer. Man kan vara provocerande och få kommentarer enbart på grund av det. Man kan också vara rolig/korkad/idiotisk och få kommentarer för det. Slutligen kan man vara reflekterande/diskuterande, som den här bloggen gör sitt bästa för att vara. Den här bloggen handlar inte om vad jag och Erik gör på dagarna. För det mesta är inte det särskilt intressant för våra läsare. Istället handlar den här bloggen oftast om vad vi tycker, tänker och känner. Det här är en sådan typ av blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar