måndag, maj 25, 2009

Det är ju faktiskt EU-val

Photobucket

Idag ska jag rösta till EU-valet. Det går alldeles utmärkt att förtidsrösta på stadsbiblioteket i Kalmar. I år har Sverige rekordmånga förstagångsväljare. 336 000 personer har aldrig tidigare haft rösträtt vid ett val, det senaste var då riksdagsvalet i september 2006. En tredjedels miljon människor får alltså möjlighet att rösta i ett val, en lite smått ofattbar siffra. Det är, grovt räknat, som om alla som bor i Halland och på Gotland helt plötsligt får möjlighet att rösta. Summan blir ännu större om vi räknar med dem som har fått rösträtt sedan det förra EU-valet år 2004; 588 000 personer. Källa.

En kvalificerad gissning är att en majoritet av dessa förstagångsväljare är ungdomar. Ett par hundra tusen personer i åldern 18-22 har för första gången möjlighet att rösta i årets EU-val. Vilket innebär att en något större andel av Sveriges befolkning nu har rösträtt. Det är väldigt glädjande ur flera perspektiv. Bland annat ger det politikerna en möjlighet att diskutera politik med ungdomar och på så vis utbyta idéer och tankar. Det gör också att partierna tjänar mer på att rikta sin politik mot ungdomarna, och ungdomarna får mer makt att påverka politiken. Ungdomarna blir en stor väljargrupp som partierna gör sitt bästa för att engagera och attrahera. Och det låter ju så väldigt bra på alla sätt och vis. Demokrati kräver ju deltagande och engagemang. Folket ska kunna påverka och sätta press på politiken.

Ekvationen kan förenklas ungefär så här: tidigare röstberättigade + förstagångsväljare = bättre demokrati/större engagemang/mer folklig politik. Så är i alla fall tanken den idealpolitiska tanken.

Men är det verkligen så idealiskt som ekvationen ger sken av? Blir EU-valet ett mer engagerande och viktigt val för att ett par hundra tusen ungdomar får rösta för första gången? Blir valresultatet mer korrekt gentemot den allmänna opinionen? Blir valresultatet "bättre" eller "sämre" med rekordmånga förstagångsväljare?

Ovanstående frågor kanske aldrig kommer att få några definitiva svar. Förmodligen skriver jag inom kort ett fördjupande inlägg om mina tankar om EU-valet och förstagångsväljarna. Nu ska jag cykla till stadsbiblioteket i Kalmar, för att rösta för första gången i mitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar