söndag, juni 07, 2009

Att vara med i EU handlar om att dela med sig

Photobucket

I skrivande stund är det ett par timmar kvar tills Sveriges vallokaler öppnar för årets EU-val. Det är ett val som många inte bryr sig speciellt mycket om. Många orkar inte sätta sig in i alla olika partiers frågor. Kanske för att de upplever att en ynka röst inte gör någon skillnad, eller för att de tycker att hela tanken en europeisk union är fel. Vad man än har för skäl till att inte rösta är det ett uselt sätt att visa sitt missnöje gentemot EU.

För det första finns det EU-kritiska partier att lägga sin röst på, en röst som då påverkar till skillnad från en medborgares inneboende bitterhet.

För det andra är det ur ett argumentationstekniskt perspektiv korkat att klaga på EU om man inte röstade i det senaste EU-valet. Har man inte själv tagit chansen att faktiskt påverka valutgången och utnyttjat sin medborgerliga rättighet är det svårt att sedan komma och gnälla.

Årets EU-val är faktiskt inte så perifert som en hel del svenskar verkar tycka. De svenska partierna kan visst påverka nere i Bryssel. Sverige påverkar hela tiden andra länder och påverkas av andra länder, inte bara på den formella beslutsfattande nivån. Och visst är Sverige ett litet land i stora EU. Visst har Sverige bara 18 platser att fylla av Europaparlamentets totalt 785. Men inte betyder det att det varken är meningslöst att rösta, eller att Sverige är maktlöst gentemot resten av Europa. Själva tanken med Europeiska Unionen är att de 27 medlemsländerna ska samarbeta, inte endast tänka på den egna nationens bästa. Det handlar om kompromisser, diskussioner och ett evigt jämkande.

Naturligtvis blir nästan aldrig alla medlemsländer helt nöjda med besluten som fattas, men någonstans måste tidsgränsen dras mellan diskussion och jämkande kontra den färdiga beslutsprocessen. Ett styrelsesätt där varje beslut måste genomgå en fas av nästintill evighetslångt kompromissande för att uppnå millimeterrättvisa är i praktiken omöjligt. Nu påstår jag inte att EU:s beslutsprocesser är för långsamma, utan jag försöker bara argumentera för att svenska väljare inte kan förvänta sig att ständigt få hela kakan. Att vara med i EU handlar om att dela med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar