torsdag, juli 16, 2009

Den nya influensan

Photobucket

Svininfluensan har varit uppe på löpsedlarna ett par gånger den senaste tiden. Läser man Aftonbladets eller Expressens rubriker verkar det först röra sig om 2000-talets digerdöd. Exempelvis är dramatiken stor när Aftonbladet rapporterar om det allvarligaste fallet av influensan i Sverige:

"– Han kom in till oss för två dagar sedan. Då hade han en influensa som också är konstaterad som A/H1N1. Nu har han fått lunginflammation som fodrar respiratorbehandling, säger Christer Liedgren, chefläkare på Vrinnevisjukhuset."

Men sedan tonas hotet ner betydligt och vi får veta att vi inte behöver oroa oss speciellt mycket:

"– Hans tillstånd är allvarligt men stabilt.
Det här är det allvarligaste fallet av svininfluensan hittills inom landets gränser.
– Mig veterligen är det här det första fallet med så allvarliga komplikationer, säger Liedgren.
– Detta är ett unikt fall och det finns ingen anledning till oro för allmänheten."

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5522398.ab

Många liknande artiklar har ungefär samma dramatikutveckling.

Ett annat fenomen i influensarapporteringen är kändisarna. För på något sätt tycks det vara lättare att relatera till och känna medkänsla för en kändis än ett tiotal mexikaner. De klara exemplen här är Cherie Blair (Tony Blairs fru) och Jens Lekman. Nu sitter vi svenskar hemma och tänker "herregud, om till och med Jens Lekman har blivit smittad går väl snart hela världen under".

29 britter har nu dött och antalet fall ökar i Sverige (76 stycken hittills). Det är väl bara en tidsfråga innan någon i Sverige också dör i influensan och medierna får ytterligare en anledning att överdriva sjukdomshotet. Men hur farlig är egentligen svininfluensan jämfört med vanlig influensa?

Varje år dör ett par hundra svenskar av vanlig influensa. Med tanke på att den samlade medierapporteringen nu är hundra gånger mer omfattande jämfört med en vanlig influensa är det lätt att tro att vi alla bör vara livrädda. Själv har jag väldigt svårt att tro på hotet och väntar fortfarande på mer omfattande och saklig information om sjukdomsläget, vaccinet och lite statistik som visar precis hur hopplöst läget är.

Men den där trippen till Mexiko får nog vänta ett år eller två.

1 kommentar:

  1. Som jag har förstått det så är svininfluensan mindre farlig än vanlig influensa OM man blir smittat - men den sprids extremt lätt så det är mycket lättare ATT man blir smittad.

    SvaraRadera