tisdag, juli 07, 2009

Den svenska sommaren; en cd-box att avsky

Photobucket

Vid den här tiden har större delen av Sverige haft högtrycksväder i runt två veckor. Nu håller det på att vända och bli mer sansat svenskt sommarväder (konstant mulen himmel med inslag av regn). Ändå är vi svenskar smått upprymda av all sommarkänsla. Och än så länge har vi inte hunnit klaga på regnet och molnen. Det återstår ju faktiskt två månader av sommaren, någon gång blir det säkert högtryck och stekhett igen. Visserligen har en stor andel av Sveriges befolkning inte två-tre månaders sommarlov utan fyra veckors semester, och är därmed mer beroende av fint sommarväder under en kortare tidsperiod. Men även arbetande svenskar mår gott av sol och värme, (fastän det kan vara svårt att till fullo tillgodose behovet av D-vitamin från 8 till 16 måndag till fredag).

I denna sommaryra passar det sig med hederlig svensk sommarmusik. En nyligen utgiven cd-box på maffiga fem skivor ger oss just detta, med det finurliga namnet Den svenska Sommaren. Här finns allt ifrån Mats Olins Jag tror på sommaren till Sven-Ingvars Det var dans bort i vägen.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här boxen. Är jag snäll skulle jag kunna hävda att boxen är prisvärd sett till antalet låtar, att man faktiskt får många svenska "klassiker" för pengarna och att majoriteten av låtarna kan relateras till sommaren. Å andra sidan är det tråkigt att vara mesig och ge vika för PR-snack och sommarklassikernas obestridda status. Uppriktigt sagt känns boxen som en träig, förutsägbar och framför allt pinsam samling. Den folkliga eliten av gamla och nya musiker trängs ihop i ett frustrerande konfettiupplägg. Klassiska mysfarbrorn Cornelis Vreeswijk finns på samma skiva som schlagersångerskan Shirley Clamp. Och ännu värre; Ted Gärdestad tvingas dela skiva med Nordman.

Jag kan acceptera att artisterna ligger utplacerade lite slarvigt på skivorna. För även om det skär lite öronen under vissa låtövergångar kanske det är ofrånkomligt. En annan sak som stör är det faktum att flera artister ofta har med två, tre och ibland fyra låtar utspridda på de fem skivorna. Det är det tydligaste beviset på att det trots allt inte finns så många svenska folkliga sommarlåtar att klämma in på fem skivor. Likt förbaskat tyckte någon skivbolagssnubbe att en cd-box med färre än fem skivor inte är någon riktig cd-box. Resultatet är en berg-och-dalbana i stil och kvalitet.

-----------------------------------------

TOPP FEM pinsamma låtar:

1. Allt som jag känner - Tone Norum & Tommy Nilsson

2. Rör vid min själ - Sanna Nielsen

3. Niu ligger have stille - Di sma undar jordi (En svensk sommarlåt utan svensk text)

4. Sommar och sol är det bästa jag vet - Sven-Ingvars

5. Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini - Lill-Babs

------------------------------------------

Ginzas hemsida finns följande produktinformation:

Den svenska sommaren är något alldeles speciellt. Hängmattan, sommarstugor, stränderna, klipporna, sommarpratarna, mjukglassen... Ja listan kan göras hur lång som helst.

Något som vi alla förknippar med sommaren är givetvis musiken. Är det inte radion som står på i sommarstugan, och där man i bakgrunden hör "sommar, sommar, sommar..." innan sommarprataren, så är det Tomas Ledins "Sommaren är kort" i P4. Ja ni vet själva... Alla vet. Den svenska sommaren är unik för oss svenskar.

Detta är den ultimata sommar-boxen fylld med härliga sommarklassiker och minnen. Här samsas Peter Lundblad "Ta mig till havet" med Lasse Dahlquists "De e dans på brännö brygga". Här samsas Sven-Bertil Taubes "Änglamark" med Ted Gärdestads "Sol vind och vatten". Det är bara några exempel. Alla lika mycket värda och uppskattade av oss svenskar.


Slutsats: Den svenska sommaren är unik för oss svenskar. Detta är den ultimata sommar-boxen. Det är din medborgerliga plikt att tycka om det här, för att alla låtar är lika mycket värda och uppskattade av oss svenskar.

Men ett frågetecken återstår; vem skulle betala för det här?

1 kommentar:

  1. Du är verkligen mycket duktig på att skriva.
    Vill dock påstå att "Itsy Bitsy Teenie Weenie.."
    är den mest pinsamma av alla.
    Men klockrent filosoferat helt klart.

    SvaraRadera