tisdag, augusti 11, 2009

Way out West kontra Emmaboda

Photobucket

I övermorgon åker jag och ett par vänner tåg till Göteborg. Det är min andra vistelse på Way out West, Sveriges fräschaste festival. (Området i Slottsskogen är inte avsett för sunkiga aktiviteter som camping.)

Det är intressant att jämföra Way out West med Emmabodafestivalen, inte bara för att de är just de enda festivaler jag besöker i år. Way out West är allt Emmaboda inte är, och vice versa.

Där Emmaboda bjuder på ett stort campingområde tvingas besökarna i Göteborg ringa runt till gamla kompisar, ta in på vandrarhem eller övernatta på parkbänkar.

Där Way out West kan stoltsera med promenadavstånd till Sveriges näst största utbud av butiker bjuder Emmaboda på två matbutiker och ett Systembolag.

Där Emmaboda har ett dussin matstånd och ett skivtält har Way out West ett uppbåd av organisationer och företag som lockar med diverse gratisprylar, sex olika matställen och ett totalförbud för medhavd mat. (Klasskampen är ett faktum. På Emmaboda 2009 eggade Love Antell från Florence Valentin upp publiken med hyllningar till festivalens fria upplägg och ren och skär socialistpropaganda. Andelen moderater tros vara snäppet högre på Way out West.)

Där Way out Wests minsta scen Linné känns lite gemytlig jämfört med storebröderna Flamingo och Azalea är Emmabodas minsta scen pytteliten, och de två större scenerna Skogen och Ängen är inga giganter i festivalsammanhang. (Love Antell från Florence Valentin tycker att det är fint att Emmabodas två största scener är i princip lika stora. Jämlikhet och broderskap är viktigt i Småland, i Göteborg avgör marknadskrafterna- störst, bäst och populärast får den främsta scenen.)

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att båda festivalerna har sin charm. Way out West har de stora, dyra artisterna medan Emmaboda kontrar med möjligheten till oskyddat sex under en gran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar