lördag, september 05, 2009

Du borde bli sofistikerad

Photobucket

Slår du upp adjektivet sofistikerad i senaste versionen av Svenska Akademiens ordlista står det såhär;
"högt utvecklad, komplicerad, förfinad, världserfaren"


Adjektivet rimmar väl med Svenska Akademiens valspråk "Snille och smak", som grundaren Gustaf III lanserade. Det är lätt att tänka sig att Svenska Akademiens samtliga ledamöter på olika sätt är världsbäst på att vara sofistikerade, intellektuella och kulturellt finkänsliga. Peter Englund hade aldrig blivit vald till ständig sekreterare i akademien om han inte varit sofistikerad.

Nu kanske ni undrar vad som så speciellt med Peter Englund och Svenska Akademien. Kanske tänker ni att varför skulle man vilja bli ledamot i Svenska Akademien, när det finns så många andra roliga saker att göra i livet. Men då missförstår ni själva syftet med att vara sofistikerad.

Det handlar inte om att göra varenda svensk medborgare till en potentiell kandidat till nästa lediga stol i akademien. Det handlar inte heller om att försöka efterlikna akademiledamöternas stil, begåvning och intressen. Anledningen till att jag överhuvudtaget valde att ta upp just Svenska Akademien har att göra med status. Status är bra att ha om du har tänkt att utmärka dig bland folk, visa att du är lite bättre än resten.

Och det är klart att vi alla någon gång önskat att vi inte vore så stereotypiska, gråa, trista och sådär lagom svenska på alla tänkbara sätt. Ledamöterna i Svenska Akademien har status, dels för att deras uppdrag är så prestigefyllt, dels för att biljetten till detta uppdrag kräver ett visst mått av sofistikerade gärningar och egenskaper. Vi skulle kunna tala om kulturelitism, snobberi och borgerlighet, men det leder ingen vart. De är kort och gott snillen med smak.

Föreställ dig istället en matematisk graf, där X är den stereotypiska svensken enligt mall 1A, och Y är höjden av status, upphöjdhet, berömmelse, snillen med smak och andra fräcka saker (ni får naturligtvis själva definiera ert Y-värde). Slutligen kan vi konstatera att ekvationen är följande; vägen till status (Y-värdet/snille med smak) förenklas avsevärt om du är sofistikerad.

Sitt nu inte hemma och deppa för att du känner dig som en medelsvensson, jag kan intyga att jag själv inte är ett dugg bättre. Men vi gör den här statusresan tillsammans, vi föds alla som en Svensson och kan bara hoppas på att få dö som en intellektuell själ med smak för finkultur.


Det finns mängder av områden att bli sofistikerad inom. I en ny bloggserie, en relativt lättsam och ironisk sådan (som löper parallellt med de övriga inläggen), kommer jag att skriva om hur Sveriges medborgare ska göra för att bli lite mer sofistikerade inom ett par ämnen som jag hittat på. Har du själv tips, tankar och idéer om hur vi kan bli mer sofistikerade inom något område är du varmt välkommen att kommentera här i inlägget, eller maila emiloskarjohansson@gmail.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar