torsdag, oktober 22, 2009

Varför pratar vi bara om vädret?

Photobucket

Nu är det verkligen höst. Det är ett meningslöst konstaterande, eftersom att alla sedan länge vet att det är höst. Ändå säger alla det; "nu är det verkligen höst". Som om man inför varje nytt år har glömt bort gränsen mellan sensommar och tidig höst. Visserligen är väder ett ständigt tacksamt samtalsämne i Sverige, så det är naturligt att komma med onödiga konstateranden. Vi säger ju till exempel ganska ofta; "nu regnar det" eller "oj, vad det snöar ute", precis som om alla andra är blinda.

När man är ute på vinterpromenad är det ofta någon som påpekar att det faktiskt är ganska kallt utomhus i december månad, till och med mitt på dagen, med vantar och mössa på. Det är tur att man inte bor Norrland, kanske den andra svarar lite artigt, för att ha något att säga. Ibland får man då som svar; "javisst, det är ju ännu kallare i Norrland". Någonstans där dör det inlärda pratet, de väderrelaterade replikerna tar slut och man tvingas improvisera fram fraser på egen hand. Det är då det blir jobbigt för svensken. Man letar febrilt i hjärnan efter något smaskigt skvaller, någon lokalnyhet att beklaga sig över eller någon anekdot från jobbet.

Till slut får man fram att den där nyinköpta spikmattan faktiskt funkar och inte alls är indiskt hokuspokus. Sen inser man att spikmattehysterin lagt sig för flera månader sen. Svininfluensan då? Nej, det är snart överspelat och man vill ju inte verka skrajsen. Fotbolls-VM? Nej, absolut inte fotbolls-VM, det blir bara en massa hatiska ord om danskar i allmänhet och danska fotbollsspelare i synnerhet. Vad sjutton ska man då prata om? Den senaste skilsmässan i byn? Fyllot på bussen? Det är inte lätt att tillhöra en kultur där vädret är ett av få självklara samtalsämnen.

3 kommentarer:

 1. det har du helt rätt i det e synd att det ska vara så med oss svenskar. kommer man utomlands är det ju inte alls på samma sätt där e folket mkt öppnare av sig

  SvaraRadera
 2. Vad sägs om äldre släkting-klassikerna då?
  -Så lång/gammal du blivit.
  -Så lik din mamma/pappa/valfri släkting du är.
  -Hur går det i skolan?
  Osv.
  Som om jag behöver påminnas att jag är jättelik mamma...;-)

  SvaraRadera
 3. svar: tackar :* jag har kitobjektivet som är 18-55mm.

  SvaraRadera