onsdag, november 11, 2009

Peter Englund skriver om krig

Photobucket

För ett par dagar sen läste jag ut Peter Englunds bok Stridens skönhet och sorg. Den handlar om första världskriget men är inte alls som de flesta andra historiska skildringar. Stridens skönhet och sorg redogör inte generalernas taktiker, visar inga översiktskartor över striderna, går inte in på djupet i den samtida världspolitiken och försöker inte ens ge en objektiv och lättöverskådlig bild av katastrofen. Det här är inte boken för krigsnörden som vill drunkna i statistik. Istället berättas allting ur ögonen på 19 verkliga människor som på olika sätt påverkades av eller var aktiva i kriget. Peter Englund har utifrån dagboksanteckningar skrivit ihop de mest intressanta datumen i kontinuerliga kapitel, från sommaren 1914 till senhösten 1918. Det är koncentrerad text med stor fokus på känslor, tankar och sinnesintryck.

De 19 personer vars öden skildras har inga uniformer fulla av tapperhetsmedaljer, har inte höga militärposter och är inte alls som hjältarna i valfri krigsfilm. Det här är 19 män och kvinnor som alla har en historia att berätta, en historia som inte sällan kantas av tragedier, dödsfall, depression, olycklig kärlek och sjukhusbesök. Naturligtvis är inte varje sida kantad av personliga katastrofer, för det mesta handlar det om det någorlunda ordinära livet i en extraordinär tid. Historielitteratur har aldrig känts såhär jordnära.

Nu låter jag som en reklamkampanj signerad förlaget, men jag kan inte låta bli att rekommendera Englunds bok till alla som har det minsta intresse för första världskriget, eller människoöden för den delen.

P.S. Lustigt nog upphörde första världskrigets strider idag för 91 år sedan, den 11 november 1918 klockan 11.

1 kommentar:

  1. Och konstigt nog är det exakt 20 år sedan du döptes, den 11/11 1989!

    Pappa

    SvaraRadera