onsdag, december 23, 2009

Det blir en vit jul

Photobucket

Efter år av besvikelser får även vi i Halland till slut en vit jul. Men inte är vi nöjda för det. Nu klagar vi istället över snön. Det är för mycket snö. Det är för kallt. Det är halt. Det är jobbigt att gå. Det är för jävla tråkigt att bo i ett land som Sverige.

Det är precis det här vi i södra Sverige har längtat efter i en mindre evighet. Ändå lyckas vi hitta saker att irritera oss på, saker som vi trodde vi glömt efter alla år av längtan. De senaste dagarna har det från och till snöat ganska kraftigt. Plogbilarna kör för fullt, snön åker in i jackan, halsduken är för tunn och och det är hål i vantarna. Vi svär åt snön, vi hatar vårt land och vi bokar in den där utlandsresan i ren protest. Sådan är sydsvensken.

I juletid
tänker en del hallänningar ungefär så här; Tänk om man bodde i Norrland. Där finns det alltid snö och minst ett dussin minusgrader. Kanske borde vi flytta till Gälve någon gång, då får man en precis lagom stor dos av Norrland. Skit samma att Gävle är en light-version av Norrland, bara jag får vita jular. Det är ju så idylliskt när snön ligger som ett täcke över gräsmattan i tre månader. Ja, tänk om vi flyttade till Gävle om några år. Vad alla skulle bli avundsjuka. Gävle-familjen, skulle de kalla oss. Vi skulle bli de första som tog steget. Ungefär som Karl-Oskar i Vilhelm Mobergs utvandrarepos, fast i vårt eget land. Det skulle vara något att skryta om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar