torsdag, december 24, 2009

Jul är kul (dålig rubrik i brist på fantasi)

Photobucket

Idag är det julafton. Hela Sverige käkar prinskorv, hinkar julmust och knäcker nötter. I år får vi till och med en vit jul i hela landet. Eller, vit och vit, här i Falkenberg sticker grässtrån upp överallt och vägarna är snöfria. Det var ett par plusgrader mitt på dagen. Men vi får vara tacksamma för det lilla vi får.

Klockan tre är årets heligaste tidpunkt. Kalle Anka är gud. Barnen samlas framför teven, ibland även de vuxna. Sedan tittar vi på gamla tecknade klipp från Disney-filmer, med sunkig ljud- och bildkvalité. Det är på många sätt ett ganska absurt beteende, men lika heligt för det. Min familj är inte annorlunda. Tvärtom såg vi ett nöje i att då och då försöka pricka in replikerna till tjuren Ferdinand och hans vänner.

Det kom ingen tomte i år. Inte för att vi inte varit snälla, utan för att Tomten tyckte att det räckte med att lämna klapparna vid granen redan tidigt på dagen. För visst hade alla varit snälla även i år. Jag gav bort doftljus till morfar, skivor till mamma/pappa/syster och en film till brorsan. Av familjen fick jag en ny kaffebryggare, en smörgåsgrill, underkläder i mängder, böcker, en tröja med mera.

Imorgon bär det av till Emmaboda för att fira med pappas sida av släkten. Kanske dyker Tomten upp där istället. Med farfars röda tröja, luvan på sned och lagom ansträngd andning, precis som det ska vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar