söndag, februari 14, 2010

Unga pseudointellektuella människor

Photobucket

Vi läser Sartre, hyllar Nietzsche och föredrar rysk 1800-talslitteratur. Vi kanske inte platsar som medlemmar i Mensa, men visst är vi smarta. God smak är ett måste, allt som är mainstream är skit. Vi har sedan länge gömt undan alla skivor med billig collegepunk och topplistehits. Nu är det Spotify som gäller, där finns nästan allt vi behöver. Det är skönt med ett lagligt alternativ till nedladdning. Pink Floyd är legender, vi har en t-shirt med Dark Side of the Moon-tryck som vi har på oss ibland, när vi vill glänsa. Pink Floyd finns inte på Spotify? Äsch, det är lugnt, vi laddade ner hela diskografin innan FRA-lagen trädde i kraft.

Vi hatar arbetarklassens torftighet, vi hatar medelklassens Svensson-mentalitet och vi hatar överklassens borgerlighet. Blockpolitiken är tråkig och vi välkomnar nya partier, så länge de är någorlunda politiskt korrekta.

Det är kul att diskutera politik. Vi har koll på Karl Marx och har ett hum om vad Kommunistiska manifestet innehåller, utan att ha läst någonting i det. Wikipedia ger oss ändå all information vi behöver.

Gud finns inte. Det visste vi redan under konfirmationstiden. Alla kristna är dumma.

Vi gick ett teoretiskt program på gymnasiet. Vi visste inte vad vi ville bli. Det vet vi kanske fortfarande inte.

Vi motionerar inte. Det är onödigt, vi mår ju bra nu. Och cigaretter och snus är ju fräckt, strunt samma att vi inte blir 87 år. Vi vill leva i nuet, fånga dagen och ta vara på ungdomen.

Vi har skaffat iPhone men trånar redan efter något nytt. Det är inte så roligt med nya teknikprylar om alla andra också äger dem.

Vi har varit stolta Mac-ägare flera år. Mac är bättre än PC på allt. Dessutom är Mac-datorer alltid snyggare.

Vi spenderar sanslöst mycket tid framför datorn. Under tonåren hade vi konto på Lunarstorm, något som vi nu nästan skäms över. Nuförtiden blir det mest Facebook. Statusuppdateringar är livet.

Vi är världsvana, kultiverade och sofistikerade. Vi avskyr homofobi, rasism och machosism. Mångfald är underbart. Visst, alla våra kompisar är heterosexuella och ljushyade, men det är inte vårt fel.

Naturligtvis bloggar vi. Vi skriver om vardagen, våra betraktelser och lite filosofi. Ibland slänger vi in en Youtube-film med en låt vi tycker om. Kanske kopierar vi till och med in hela låttexten i inlägget, förutsatt att den är tillräckligt djup och svårtolkad.

Kanske har vi en fotoblogg där vi lägger upp bilder fotade med vår egen systemkamera. Tänk motljus-bilder, vattendroppar, solnedgångar och extrema närbilder med sådär fint suddig bakgrund. Det gör inte så mycket att vi har samma stil allihopa, det funkar åtminstone. Det handlar inte om att vara unik, det handlar om att kopiera så skickligt som möjligt. Att fixa snygga bilder är ingen konst, det bara att skaffa en hyfsad kamera och pilla lite Photoshop. Sedan gymnasiet har vi gått runt och haft drömmar om ett framtida yrke som fotograf. Inte på någon jäkla lokaltidning då, utan som porträttfotograf med egen firma, alternativt dokumentärfotograf åt någon ansedd tidning.

Vi är världens största hycklare. Vi är Sveriges framtid.


Jag skrev det här i vi-form som ett stilistiskt grepp.
Jag är inte sådär. Du är inte sådär. Det finns ingen som är sådär. Den unga pseudointellektuella svensken är en stereotyp som inte finns i renodlad form. Bilden är överdriven, karaktärsdragen har förstärkts. Men det finns vissa människor som har en del gemensamt med den här stereotypen. Jag tänker inte peka ut någon, eller spela moraltant och fördöma alla pseudointellektuella egenskaper. Jag beskriver bara, utifrån mina egna erfarenheter, fördomar och upplevelser. För övrigt kanske jag fortsätter på samma tema i något kommande inlägg, med en annan stereotyp.

4 kommentarer:

 1. Det var ju nästan läskigt många likheter där...;-)

  SvaraRadera
 2. Haha, ack så träffande!
  Men nu får du inte allt för hård mot oss pseudointellektuella, detta bara ligger i våran natur lika väl som att raggare måste pilla in en prilla under läppen för att markera sitt avståndstagande från den grå massan!

  Tycker det borde finnas en t-shirt med trycket:"Ung, pseudointellektuell och STOLT". Hade säkert kunnat bli populärt :3

  (ps, tack för de fina kommentarerna! Måste tillägga att jag blir bara mer och mer fascinerad över ditt skrivande! Du kommer bli en utmärkt journalist! )

  SvaraRadera
 3. Skön krönika. Finfina träffande (och ofta sanna) fördomar =)

  SvaraRadera